Etusivu » Sisäilmaongelmat » Kuivaketju10 on apu kosteusriskien hallintaan
Sponsoroitu

Maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää turvallista ja terveellistä rakentamista. Lakia täydentävä asetus velvoittaa kosteushallintaselvityksen tekemiseen. Siihen RALA Kuivaketju10 tarjoaa apua ja koetellun työkalun.

Ympäristöministeriön ja Oulun rakennusvalvonnan yhteistyönä syntyneen Kuivaketju10-toimintamallin taustalla on kymmenen merkittävintä, tunnistettua kosteusriskiä. Tavoitteena on näiden eliminointi katkeamattomalla ketjulla tarjouspyynnöistä rakentamisen kautta käyttöönottoon.

Olennainen osa Kuivaketju10-mallia on sen todentamisosuus.

– Kuivaketju10 on ikään kuin lista suunniteltavista asioista, ei tarkistuslista, jota voisi vain seurata. Suunnittelijat ovat avainasemassa onnistuneen lopputuloksen saavuttamisessa. Mukana ovat niin seinät, putket, betoni, ikkunat kuin kattokin. Eri rakenneosille on määritetty tehtäviä, joilla riskin toteutuminen estetään, kertoo talotekniikka-asiantuntija Rune Paananen Rakentamisen Laatu RALA ry:stä. RALAn taustalla on 17 kiinteistö- ja rakennusalan järjestöä.

Paanasen mukaan Kuivaketju10-toimintamalli on ensisijaisesti yhteistyötä kaikkien hankkeen sidosryhmien välillä. Kun roolit ovat selvillä, on helpompaa keskustella ja hyväksyä ratkaisut yhdessä. Mikäli kommunikaatio ei toimi, päätökset eivät välity ja virheiden uhka kasvaa.

Lain niin ikään edellyttämä kosteudenhallintakoordinaattori siunaa päätökset ja katsoo, että tehtävät on suoritettu. Kuivaketju10-mallissa hän on paljon vartijana.

– Hän on suunnitteluun ja toteutukseen nähden ulkopuolinen henkilö – ja työmaalla tilaajan edustaja. Juuri kosteudenhallintakoordinaattoriin kiteytyy tilaajan keskeinen rooli. Koordinaattorilla on oltava natsoja puuttua asioihin, ja hänellä on oltava takanaan tilaajan voima ja tuki, korostaa Paananen.

Virheitä toki joskus sattuu. Olennainen osa Kuivaketju10-mallia on sen todentamisosuus. Dokumentit toteutetuista ratkaisuista jäävät järjestelmään. Näin vältytään sana sanaa vastaan tilanteilta. Mallin ilmaisen sähköisen työkalun välityksellä on myös mahdollista välittää tietoa suoraan rakennusvalvonnalle.

Kuivaketju10 vähentää merkittävästi kosteusvaurion riskiä

Next article