Etusivu » Oppimisympäristöt » Turvallinen oppimisympäristö on kaiken perusta
Oppimisympäristöt

Turvallinen oppimisympäristö on kaiken perusta

turvallinen-oppimisymparisto
turvallinen-oppimisymparisto
Kuva: Adobe Stock

Helsingin Vartiovuoressa sijaitsevan Botby grundskolanin oppilaat pääsevät syksyllä 2019 kartuttamaan elämän eväitä ansaitsemiinsa olosuhteisiin, kun teknisen käyttöikänsä päähän tullut koulurakennus pistetään uuteen uskoon. Siihen asti koulutaival jatkuu häiriöttömänä nykyaikaisissa väistötiloissa.

60-luvun lopulla rakennetun koulun oireet teknisen käyttöiän päättymisestä kasaantuivat vähitellen.

– Tämän ikäisissä rakennuksissa viemäri- ja sähköjärjestelmät alkavat tulla käyttöikänsä päähän ennemmin tai myöhemmin. Viemäristön huono kunto ilmeni pääasiassa aaltoilevina hajuhaittoina, välillä voimakkaina, toisinaan lievempinä, kunnes lopulta paha haju tuli jäädäkseen, projektijohtaja Jari Miettinen Helsingin kaupungilta kuvailee tilanteen kehittymistä ennen korjauspäätöstä.

Yllätyksiä matkan varrella

Tie kohti terveellistä ja turvallista koulua ei ole ollut yllätyksetön.

– Rakennus oli oletettua huonommassa kunnossa, jonka vuoksi rakennusaika on venynyt ja budjetti paukkunut. Muun muassa julkisivu näytti remontin alkuvaiheessa huomattavasti todellisuutta kauniimmalta, todellinen kunto paljastui vasta töiden alettua ja joudumme uusimaan julkisivun puuosaa. Alkuun säästettäväksi tarkoitetut väliseinät piti lopulta purkaa ja rakentaa kokonaan uudestaan, Miettinen antaa esimerkkejä lähtötilanteen arvioiden pettämisestä.

– Yllätykset matkan varrella johtivat myös siihen, että tarvitsimme lisää rakennusneliöitä ja niihin uutta rakennuslupaa. Luvan saaminen oli luultua hitaampaa ja töihin tuli puolentoista kuukauden katko, projektijohtaja jatkaa.

Seurauksena alakoululaisten opintie väistötiloissa on pidempi.

– Ala-asteen oppilaiden oli tarkoitus palata Klaavuntien väistötiloista takaisin koulurakennukseen jo tämän vuoden syyslukukauden alkaessa, jolloin peruskorjaushankkeen ensimmäisen osan piti olla valmis, ja yläastelaisten piti vuorostaan siirtyä Klaavuntielle.

Aikataulua lähdettiin kirimään rakennussuunnitelman muutoksella.

– Vaiheittaisen peruskorjauksen sijaan urakoitsija kunnostaa nyt koko rakennusta yhtäaikaisesti, jolloin säästämme ajassa noin kymmenen kuukautta. Tämä korjausliike ei olisi ollut mahdollinen, ellemme olisi saaneet järjestettyä lisää väistötilaa yläkoululaisille, Miettinen sanoo huojentuneena väliaikaisen tilan löydyttyä.

– Elvyttävien toimenpiteiden ansioista hankkeen kokonaisrakennusaika saadaan pidettyä lähellä alkuperäistä, projektijohtaja arvioi.

Turvallinen oppimisympäristö on mahdollinen myös väliaikaistiloissa

Miettinen kiittelee nykypäivän moderneja väistötiloja ja yhteistyötä koulun henkilökunnan kanssa.

– Nykyajan väliaikaistiloissa on kaikki edellytykset laadukkaaseen opettamiseen ja oppilaiden työrauhaan. Yhteistyössä koulun rehtorin kanssa olemme tehneet hartiavoimin töitä sen eteen, että kaikki menee hyvin ja siinä kohtuullisesti onnistuneetkin yllätyksistä huolimatta.

– Lapsilla on oltava terveellinen ja turvallinen oppimisympäristö. Kaikki havaitut epäkohdat on korjattava, tarvittaessa myös aikataulun kustannuksella, Miettinen päättää ja muistuttaa hankkeen tärkeimmästä ajurista.

Next article