Etusivu » Oppimisympäristöt » Opetusalan ekosysteemi sujuvoittaa koulujen työpäivää

Janne Lumme

palvelujohtaja, Visma Enterprise Oy

Kouluissa on käytössä erilaisia digitaalisia järjestelmiä eri käyttötarkoituksiin. Kouluissa saattaa olla tilanne, että käyttäjän on hallittava useita käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Tiedot eivät välttämättä kulje sujuvasti järjestelmien välillä.

– Käyttäjän pitäisi päästä samoilla tunnuksilla kaikkiin järjestelmiin joita hän työpäivän aikana tarvitsee. Tämän tavoitteen eteen tehdään työtä niin Wilman parissa kuin kunnissa. Ja mitä vähemmän tietoa joudutaan syöttämään manuaalisesti, kun järjestelmät hakevat tarvittavat tiedot muista järjestelmistä, sitä enemmän jää aikaa kehittämiseen ja esimerkiksi opettajilla oppilaiden kohtaamiseen, sanoo Visma Enterprise Oy:n palvelujohtaja Janne Lumme.

– Uusia oivalluksia löydetään yhdistämällä eri tietolähteitä. Myös tekoälyn ja koneoppimisen hyödyntäminen vaativat, että käytettävissä on riittävästi laadukasta dataa, Lumme jatkaa.

Enemmän kuin viestintäkanava

Wilma-verkkopalvelu on tuttu kodin, koulun ja oppilaiden välisenä viestintävälineenä, mutta Wilma on myös kokonainen oppilashallintojärjestelmä, keskeinen työkalu, kun kunta pyörittää kouluja ja varhaiskasvatusta.

Wilma-järjestelmään tallennetaan tiedot oppilaista, opettajista, ryhmistä, tiloista sekä siitä, mitä opetussuunnitelmaa noudatetaan. Wilmassa ovat tallessa tiedot oppilaiden arvioinneista ja suorituksista. Tiedot liikkuvat saumattomasti eri järjestelmien välillä, esimerkiksi opettajien tunneista kunnan palkkahallintoon.

– Kaiken toiminnan ja suunnittelun elinehto ja lähtökohta on tietoturvan huomioiminen. Wilman tietoturvan kehittäminen on jatkuvaa työtä. Toinen jatkuvan kehittämisen alue on tiedonsiirto järjestelmien välillä. Rajapinnat ovat ekosysteemin tekninen perusta, rajapinnat kehittyvät sitä mukaa kun uusia tarpeita tulee, Janne Lumme kertoo.

Koulutuksen alalla tarvitaan ekosysteemistä toimintaa

– Suomessa on paljon hyviä järjestelmiä, pystymme hyödyntämään toistemme parhaita puolia ja erikoisosaamisalueita. Kaikkea ei ole mielekästä tehdä itse, sillä digitalisoitavaa riittää ja kaikille on tilaa, painottaa Lumme.