Etusivu » Oppimisympäristöt » Koulu vaatii vanhempia ottamaan vastuuta – Nyt heidän viestinsä leviää verkossa kulovalkean tavoin
Oppimisympäristöt

Koulu vaatii vanhempia ottamaan vastuuta – Nyt heidän viestinsä leviää verkossa kulovalkean tavoin

kaytostavat-koulu
kaytostavat-koulu
Kuva: Getty Images

Kyse on loputtomasta suosta, kun aletaan keskustella siitä, mistä koulun vastuu kasvatuksessa lasten kohdalla alkaa ja mihin se päättyy. Tämä pitää erityisesti paikkansa silloin, kun yritetään vetää rajaa siihen, mikä on vanhempien vastuu ja mikä taas koulun – juuri lasten kasvatukseen liittyen.

Portugalilainen koulu päätti tehdä asian kertaheitolla selväksi liimaamalla ilmoituksia koulun käytäville ja lähettämällä samaisen viestin jokaisen oppilaan kotiin. Nyt koulun viesti on levinnyt kaikkialle maailmassa ja sitä ylistetään nerokkaana ratkaisuna.

Koulun jakama ilmoitus päätyi myöhemmin Facebookiin, jossa sen kertoma sanoma alkoi levitä vauhdikkaasti ympäri maailman.

Yksinkertaisen, mutta tehokkaan viestin sisältö on pääpirteissään viisi asiaa, jotka koulu haluaa kaikkien vanhempien itse ymmärtävän. Kyse on nimenomaan siitä, millaiset asiat lapsen kasvatuksessa ovat vanhempien vastuulla.

Näin viesti kuuluu:

Hyvät vanhemmat,

1. Haluaisimme muistuttaa tietä siitä, että sellaiset taikasanat, kuten hei, anteeksi, ole hyvä, olen pahoillani ja kiitos, opitaan aina ensimmäiseksi kotona.
2. Kotona lapset myös oppivat rehellisyyden, ajoissa olemisen, sympatian sekä kunnioituksen vanhempia ja opettajia kohtaan.
3. Kotona lapset oppivat olemaan siistejä, puhumaan vasta kun ruoka on nielaistu, sekä perusteet kierrätykselle ja roskien keräämiselle.
4. Kotoa lapset oppivat myös järjestelmällisyyden, omista tavaroista huolehtimisen sekä sen, ettei muiden tavaroihin kosketa ilman lupaa.
5. Täällä koulussa me sen sijaan opetamme kieliä, matematiikkaa, historiaa, maantietoa, fysiikkaa, kemiaa sekä liikuntaa. Me vain vahvistamme näillä opeilla lasten jo kotona oppimia hyviä käytöstapoja.

Koulun viesti vanhemmille ja oppilaille nousi valtavaksi hitiksi kaikkialla maailmassa ja tuhannet ihmiset ovat jakaneet sitä eteenpäin. Vaikka kyseinen koulu ja sen periaatteet ovatkin alun perin Portugalista, niin nämä samat opit pätevät jokaiseen kouluun kaikkialla maailmassa.

Emme voi olettaa, että koulu olisi paikka, jossa lapsillemme opetetaan kaikki asiat kädestä pitäen, ellei heille ole jo kotona luotu hyvää pohjaa elämän perusasioille, kuten käytöstavoille.

Lähde: svd.se

Pitäisikö suomalaistenkin koulujen välittää samankaltaista viestiä vanhemmille? Auttaisiko se mielestäsi nykynuoria olemaan kunnioittavampia ja vanhempia ymmärtämään omaa vastuutaan paremmin?

Next article