Etusivu » Oppimisympäristöt » Jotta lapsi ei jäisi yksin, kun muut lähtevät harrastuksiin
Sponsoroitu

Mielekäs harrastus on tärkeä keino ehkäistä lasten syrjäytymistä ja turvata kasvua. SOS-Lapsikylä tukee apua tarvitsevia lapsia ajoissa ja matalalla kynnyksellä. 

Taloudellinen eriarvoisuus näkyy yhä vahvemmin lasten ja nuorten arjessa ja vaikuttaa vapaa-ajan viettämisen mahdollisuuksiin. Suomessa osa lapsista elää oloissa, joissa perheen vähävaraisuus voi rajata voimakkaasti lapsen harrastusmahdollisuuksia ja tätä kautta vaikuttaa myös kaveripiiriin. 

– On tärkeää tehdä yhdessä tekoja vähävaraisten perheiden auttamiseksi, sillä lapselle perheen köyhyys on liian iso taakka kantaa. Yhdenkään lapsen ei tulisi joutua syrjään tai jäädä ilman harrastusta siksi, ettei perheellä ole siihen varaa, SOS-Lapsikylän projektisuunnittelija Päivi Häikiö sanoo. 

Lapselle perheen köyhyys on liian iso taakka kantaa.

Harrastus tukee lapsen kasvua ja hyvinvointia ja on yksi keino, jolla lasta voidaan ennaltaehkäisevästi auttaa ja suojata syrjäytymiseltä.

SOS-Lapsikylä tekee lasten unelmista totta

SOS-Lapsikylän Unelmista.fi-harrastustuen tarkoituksena on vähentää haasteellisessa elämäntilanteessa olevien perheiden lasten ja nuorten vapaa-ajan vieton eriarvoistumista.

– Harrastustuen avulla edistämme lasten ja nuorten oikeutta valita itselleen mieleinen harrastus perheen taloudellisesta tilanteesta riippumatta. 

Toiminnan avulla saatetaan taloudellista tukea tarvitsevat ja harrastustoiminnan mahdollistamisesta kiinnostuneet tahot yhteen siten, että lapsella on mahdollisuus harrastaa yhtä hänelle mieluisaa harrastusta ympärivuotisesti. Yhteistyössä kuntien ja koulujen kanssa tuki ohjataan sitä eniten tarvitseville lapsille.

– Eräs vanhempi soitti minulle itkien ja kiitti lapsensa saamasta harrastustuesta. Ilman tukea lapsi olisi joutunut lopettamaan itselleen tärkeän harrastuksen äidin sairastuttua ja jäätyä työttömäksi. Näissä elämän vaikeissa tilanteissa haluamme auttaa, Häikiö jatkaa.

Apuu-chat auttaa lasten ja nuorten huolissa

SOS-Lapsikylä avasi Apuu-chatin kevään 2020 poikkeustilanteessa, kun lapset eivät kohdanneet arjessa ja harrastuksissa turvallisia aikuisia samalla tavalla kuin normaalisti. Palvelulle olikin todellinen tarve, sillä ensimmäisen vuoden aikana chattiin otetiin yhteyttä yli 20 000 kertaa. Apuu-chat on tarkoitettu 7–15-vuotiaille tilanteeseen, jossa lapsi kokee olonsa turvattomaksi tai uhatuksi. 

– SOS-Lapsikylän ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset ovat chatissa joka päivä aamusta iltaan varmistamassa, ettei yksikään lapsi jää ilman apua, Häikiö kertoo.

Lasten esille tuomat huolet ovat moninaisia – ne liittyvät yleiseen ahdistukseen, kaverisuhteisiin, kiusaamiseen, vanhempiin sekä kouluun, ja ilmenevät pelkoina tai jopa itsetuhoisuutena. 

– Apuu-chatissa lasta kuunnellaan ja tarvittaessa järjestetään apua. Joskus mieleinen harrastus voi olla lääke yksinäisyyteen ja kiusaamiseen, eli huoliin, joita lapset tuovat chatissa esille. 

Pienikin summa auttaa!

Harrastustukijaksi tai kuukausilahjoittajaksi voi lähteä kuka tahansa – ja auttaa juuri itselleen sopivalla summalla. SOS-Lapsikylä vie avun perille harrastustukena lapsille sekä turvaamalla Apuu-chatin toiminnan.

Lahjoita lapselle harrastus

Lahjoita 20 € tekstaamalla SOS20 numeroon 16155 tai haluamasi summa MobilePaylla numeroon 42455. Voit lahjoittaa myös täällä:

SOS-Lapsikylä on lapsen oikeuksia edistävä kansainvälinen lastensuojelujärjestö. Tavoitteenamme on, että jokainen lapsi ja nuori saa tarvitsemansa tuen kasvaakseen mahdollisuuksiensa mittoihin.

Rahankeräyslupa RA/2021/76 SOS-Lapsikyläsäätiö

Next article