Etusivu » Oppimisympäristöt » Hymyä ja hikeä arkeen! Liikkuminen keventää koulupäiviä

Lapset ovat luontaisesti aktiivisia ja innostuvat helposti, mutta niin varhaiskasvatuksen kuin koulujenkin rakenteet ohjaavat liiaksi pöydän ääreen. Millaisin keinoin arkipäivään saa lisää aktiivisuutta? Miten opettajat ja kasvattajat voivat auttaa niin oppilaitaan kuin itseäänkin voimaan paremmin?

Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia ja ratkaisukeinoja, kun Vierumäellä suunnitellaan koulutuksia opettajille ja varhaiskasvattajille.

Arjen muutosten ei tarvitse olla suuria, eikä aktiivisuuden lisääminen edellytä aina ohjattuja suorituksia liikuntatunnilla. Luokassa voi istua vaikkapa jumppapalloilla ja siirtymät tilasta toiseen voi tehdä motorisesti kehittäviksi pienin muutoksin.

– Käytävillä saa yleensä kulkea vain kävellen ja liukumäkeä on mentävä vain alaspäin. Miten siirtymillä voisi edistää liikkumista? Mitä jos keinusta saisikin hypätä ja pulkalla olisi lupa laskea seisten? Tällaisilla muutoksilla tuetaan motorista kehitystä loistavasti, Suomen Urheiluopiston kouluttaja Ilkka Aho vinkkaa.

Liikkuessa vuorovaikutustaidot sekä kyky erilaisten ihmisten kohtaamiseen kehittyvät. Tutkitusti liikkuminen koulupäivän aikana vaikuttaa myös oppimiseen myönteisesti. Lasten riemu onnistumisista ei jää kenellekään epäselväksi ja se lämmittää myös opettajan sydäntä.

Moni opiskelija on löytänyt koulutuksessa uudenlaista intoa omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Vierumäellä varhaiskasvattajille ja opettajille suunnatuissa koulutuksissa moni opiskelija on huomannut, että liikunta on toimiva keino luoda myönteinen kontakti lapsiin.

– Toimintaympäristöä kannattaa muokata liikuntaa mahdollistavaksi ja antaa varusteita lapsille välituntikäyttöön, kouluttaja Liisa Lattu kannustaa.

Työyhteisössä sääntöjen pohtiminen yhdessä johtaa usein oivalluksiin.

– Opiskelijamme ovat kertoneet, miten liikkumista rajoittavia sääntöjä on purettu perusteettomina. Opettajat ovat innostuneet osallistumaan mäenlaskuun ja lapset näkevät iloisena heidän kanssaan liikkuvan aikuisen, Lattu lisää.

Kuvat: Vierumäki Sports Oy

Eväitä kasvattajan omaan hyvinvointiin

Vierumäen arvot, hymy, hiki, luonto ja perinne, siirtyvät käytäntöön Lasten liikunnan edistäjät -koulutusohjelmissa. Tavoitteena on, että lasten arjen aktivoimisen lisäksi ammattilaiset osaisivat kiinnittää huomiota myös omaan hyvinvointiinsa ja esimerkiksi lähiluonnossa liikkumiseen. Pienet teot tukevat omaa jaksamista ja lisäävät työpäiviin rentoutta.

– Itseään kohtaan on hyvä olla myös armollinen. Ei tarvitse muuttua tavoitteelliseksi superliikkujaksi saadakseen liikunnan hyödyt, Aho sanoo.

Urheiluopistolla opiskelijat perehtyvät lasten liikuntaan eri näkökulmista ja pääsevät myös itse kokeilemaan monipuolisesti liikuntamuotoja ja -lajeja. Koulutuksen lähijaksoilla liikutaan paljon ja panostetaan siihen, että jokaisen oma kipinä liikkua syttyy.

– Emme painota koulutuksessa tiettyjä lajeja, vaan tavoitteena on, että kukin löytää oman tapansa liikkua ja pitää huolta itsestään. Moni opiskelija onkin löytänyt koulutuksessa uudenlaista intoa omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen, Lattu kertoo.

Vierumäellä opetellaan myös palautumista. Esimerkiksi metsäjooga antaa siihen lempeää tuntumaa luonnon keskellä.

– Vaatii harjoittelua, että oppii tunnistamaan väsymyksen ja tietää, millainen palautus on kulloinkin tarpeen. Itsetuntemus on avain kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, Aho summaa.

Kerromme mielellämme lisää!

Lue lisää Lasten liikunnan edistäjä -koulutuksista ja muusta tarjonnastamme tai soita Liisalle 050 4676 204 tai Ilkalle 046 9224 334.